het avontuur is gestart - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van thea vroom - WaarBenJij.nu het avontuur is gestart - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van thea vroom - WaarBenJij.nu

het avontuur is gestart

Door: thea

Blijf op de hoogte en volg thea

12 September 2011 | Nederland, Amsterdam

tashi deleh!
zit ik hier zomaar tussen +- 88 computerspelletjes-spelende tibeteanen of chinezen, die ondertussen ook nog aan het bellen zijn, en niet via de skype!
we hebben imiddels de eerste week achter de rug en alles gaat nog prima.
de hoogteziekte is voor de meesten overwonnen, we hebben al geslapen op 4000 meter en zijn al een paar passen van 5000 over geweest (lekker toeristisch met 2 tibetaanse honde of een yak op de foto!), behalve beetje hoofdpijn, beetje bloedneus en niet zo hard kunnen traplopen valt het mee, we hebben natuurlijk ook een dag of 5 in lhasa geacclimatiseerd.
de drukte van lhasa is nu achter ons, we zijn afgelopen donderdag met 4 jeeps vertrokken voor ons 20- daagse avontuur. de eerste jeep waren we bij de eerste stop al kwijt: de chauffeur rijdt wat langzamer, bidt veel onderweg en moet steds zijn pet afnemen als er weer een stupa naast de weg staat, en er staan nogal wat! daartegenover blijkt dathij steeds wel wil stoppen om weer een foto te maken van het een of ander.
ik zit zelf bij chauffeur nurbu, die er lol in heeft als eerste weg te scheuren en zoveel mogelijk auto's in te halen, tegenligger of niet: we hebben al heel wat bijna botsingen gehad met vrachtwagens, riksja's, tractors met familie achterop, personenauto's koeien en honden, mijn reisgenoten weten waar mijn reisverzekeringspasje zit, maar tnt gaat alles goed.
we hebben inmiddels al een stuk of 6 kloosters bekeken, elk klooster heeft zijn eigen bijzonderheid: belangrijkst, oudst, kleinst, meest door chinezen weer opgebouwd, enz in elk klooster krijgen we weer een stukje uitleg over het boeddhisme en alles wat ermee te maken heeft.
donderdag hebben we voor het eerst een wandeling gemaakt: rond het klooster van ganden de kora gelopen, een soort bedevaarts-ronde om het klooster over bergpaadjes, 1,5 uur op ruim 4200 meter! maar ging goed bij iedereen.
vrijdag zijn we met een veerpont samen met een aantal monniken en een paar japanners in 1 uur de bramaputrarivier overgestoken, zij gingen met de bus,wij gingen wandelen naar het klooster, 3 uur in de zon. we kwamen door dorpjes waar mensen lekker aan het wassen waren en gerst branden: zij en wij vinden het geweldig om een praatje te maken met handen en voeten, een restant van een blikje cola te geven en een foto te maken en te laten bekijken. (ze komen hier nu met hapjes en drankjes langs, maar ierdereen zit veel te veel in zijn schietspelletje en steekt alleen nog een sigaretje op...)
de hotels zijn tnt redelijk, af en toe doet de wc het niet, hebben we geen warm water, niet al te schoon beddegoed, wat lange zwarte haren op de badkamervloer,(terwijl els en ik allebei kort grijs haar hebben) maar wel steeds een super bed, allerlei doucheschuim en shampoo, kam en tandenborstel,en speciale chinese wegwerpslofjes,mijn speciale slaapzakje is nog niet gebruikt.
het weer is hier tnt goed: in lhasa was het lekker warm en zonnig, later iets koeler, maar nog steeds t-shirt-weer , 1 dag regen, maar toen zaten we vnl in de auto. nu is het nog steeds een lekkere temperatuur.
we eten regelmatig tibetaans, chinees, soms alleen mie en rijst, soms uitgebreid met allerlei schaaltjes groente en vlees en rijst, vanmiddag een yakburger! 's morgens meestal toast, scrambled eggs of een dikke pannekoek met honing en vooral steeds veel thee, 1 blikje cola per dag en veel water: voor elke 1000 meter hoogte schijn je 1 ltr te moeten drinken, gelukkig waren we niet zolang op 5000!
ik vind het verhaal nu wel weer lang genoeg/veel te lang, voorlopig is er ws geen internet te krijgen, dus lees dit verhaaltje dan maar in gedeeltes.
tot over een aantal dagen
liefs thea.

ps ik kan jullie reakties niet lezen, alleen via de upc mail, waarschijnlijk omdat de chinezen daar een flinke censuur opleggen, we moeten sowieso uitkijken wat we schrijven ivm de pol situatie hier; lijkt heel erg, is het beslist niet!

ps 2 spec groeten aan els' familie: zij is een van degenen die niet of moeilijk op de g-mail kan komen.

ps we hebben hoogtemeters en thermometers in de groep, een saturatiemeter voor als we heel hoog zitten is nog wel aardig om te hebben.

• 12 September 2011 - 10:52

Truus:

Vul toch mijn reaktie in ( dan lees je deze vast wel als je thuis bentFijn te lezen dat je het nog steeds naar je zin hebt. Ben nu al benieuwd naar de foto's!
    Groetjes Truus

• 12 September 2011 - 12:51

Mariline:

Toch een korte reactie van mij,ik vind heerlijk je te volgen! Je maakt heel wat mee!!

• 12 September 2011 - 15:46

Ymie:

Lieve Thea,

We zitten met een kopje koffie ;) en ontbijtkoek je belevenissen te lezen!
    Toch erg leuk hoor om je op deze manier te volgen! Goede reis verder en tot de volgende keer.

• 13 September 2011 - 09:25

Ineke Van Staaveren:

hi girls,
    mocht je dit al kunnen lezen ..................
    ik geniet van de verhalen die Thea schrijft, en ben jaloers dat ik niet in Tibet ben maar in Amsterdam. Het land klinkt geweldig interessant. En wat kan je toch grappig en inlevend schrijven, Thea. Je hebt er een nieuw talent bij. Of misschien wel een nieuw beroep. Reisverslaggever.
    Dat jullie zo goed omgaan met die hoogteziekte is fijn, want je kunt er flink beroerd van zijn. Echte hollandse meiden! Heel veel plezier gewenst. liefs van Ineke

• 13 September 2011 - 14:16

Bert En Thérèse:

Fijn dat we je op deze manier kunnen
    volgen op je avontuurlijke reis, zover
    van ons vandaan.
    Jij durft!!!!!
    Wees toch echt wel voorzichtig hè?
    Veel liefs.
    Oom Bert en tante Thérèse.

• 13 September 2011 - 16:06

Nettie:

Hoi thea,

Leuk weer een nieuw verslag;
    Je maakt wel heel wat mee zeg.
    Kent jouw chauffeur ook engels?
    Anders moet je hem met gebaren maar duidelijk maken dat je wel heel weer thuis wil komen!
    Kijk uit naar je volgende verhaal.
    groetjes van Jan en Nettie

• 14 September 2011 - 07:21

Jacqueline:

Hoi Thea,

Veel plezier met de Jeep-tocht !
    Doe de groetjes aan Nurbu.
    Paul, Jacqueline, Michel en Ilona

• 16 September 2011 - 10:52

Tjark Reininga:

het kan nog avontuurlijker. hoor zojuist dat Nederlandse toeriste in Nepal een skelet ontdekt heeft. lijkt me geen leuke ervaring. blij dat je het leuk hebt.