Naar de big 5
Blijf op de hoogte en volg thea
31 Mei 2017 | Namibië, Swakopmund
Weer een erg lang verslag, omdat er steeds geen WiFi op de campings.
Zaterdagochtend vertrek uit Swakopmund naar het noorden.
We stoppen even bij een scheepswrak, en ook nog bij Cape Cross met zijn duizenden pelsrobben en de graven van vroegere kapiteins, maar rijden langdurig over een zoutweg naar Spitzkoppe, een mooi rotsgebied met veel afgeronde bergen die bij zonsondergang opgloeien, mooi gezicht. De camping heeft geen faciliteiten, behalve een toiletpot boven een gat in de grond....weer een ervaring. We maken nog een klein wandelingetje met een gids en dan is dag 15 ook al weer voorbij. De volgende morgen inde opgaan de zon zien de rotsen er nog mooier ui!!
's Middags komen we aan in Etosha NP, het eerste park van de grote beesten, zo groot als half Nederland. We zien meteen al veel springbokken en impala's, en ook de eerste giraffe dient zich aan.
Ruim voor zonsondergang zitten we klaar voor het toneelstukje bij de waterplaats vd camping: na heel lang wachten verschijnen er 2 pelikanen en een olifant, later op de avond in donker nog 2 olifanten en een kleine neushoorn...een wat teleurstellende opbrengst. Wel aardig was het stukje spiesbok wat inmiddels voor ons op de braai lag? Ook wat vervelend was dat het in donker veel moeilijker is de tent te zoeken: weer verdwaald! :(
Maandagochtend vroeg onze eerste gamedrive met onze eigen bus, opbrengst: blauwe kraanvogels, aantal leeuwen, compleet met bloederig karkas, jakhalzen die daar eigenlijk graag een restje van wilden hebben, giraffes die lang twijfelden of ze een slokje water konden nemen vd waterplaats waaruit een olifant al liters gedronken had, impala's, spring- en spiesbokken, struisvogels en veel, heel veel zebra's met hun kenmerkende waarschuwingsfluitje.
's Middags in de schaduw is het heerlijk toeven bij de campingwaterplaats, zonnetje, dagboekje bijwerken, lezen en ondertussen genieten van de dieren, wat ben ik weer een bofkont!
's middags nogmaals een gamedrive met ditmaal grote vogels: grote zwarte trap en secretarisvogel, grond-eekhoorntjes, weer veel zebra's en springbokken, een slang en een imposante mannetjesleeuw met welp, we waren uiteindelijk net voor zonsondergang terug, dan gaat nl de campingpoort dicht en mag je flink betalen om nog binnen te komen. Ivan heeft inmiddels een stuk springbok geroosterd, die we snel opeten om weer zo snel mogelijk voor de laatste keer naar de waterplaats te gaan. Nu zijn er alleen een grote neushoorn met haar jong, maar hoe geweldig is dit! Tegen het schrikeffect vd dieren staan er bordjes 'stilte svp' maar iedereen was doodstil, waardoor je een heel wonderlijke, bijna serene sfeer krijgt, ondanks de vele kijkers. Mooooiiiiii, dus weer!!!
Ook 's nachts hoor je vanuit je tentje allerlei dierengeluiden van hyena's, zebra's, en we hebben inmiddels gezien dat de jakhals 's avonds al over de camping scharrelt, we werden al gewaarschuwd schoenen niet buiten te laten staan....maar de achtergebleven katjang pedis nootjes heeft ie niet aangezeten!
Dinsdag al gamedrivend via een goede lunchplek op een tussencamping naar de volgende, Namutoni campsite. Onderweg weer veel gezien: Malibu vogel, nijlganzen, parelhoenders, veel hoge termietenheuvels, leeuw ( in jaagpositie met zebra's en springbokken) koedoe, struisvogels, hartebeest, python, moerasschildpad, bleekvinkvalk, tsjie tsjie en dikdik (2 kleine antilopen), mangoesten en 2 olifanten van heel dichtbij. Tussendoor nog op een hele kale, hele grote zandvlakte geweest, Etosha Pan, een kwart van het park, waar niks kan groeien omdat het zilte grond is.
Ook op deze camping weer een waterplaats voor dieren, maar veel minder mooi, en dat vonden de dieren blijkbaar ook: er was niets te zien.
Vandaag, woensdag, vroeg opstaan voor een lange reis naar Popa Falls, in Botswana. Omdat de tijd daar een uur verder is, zal het de eerste en laatste keer zijn dat ik maar 23 uur jarig ben...vanmorgen om half 6 heeft iedereen mij al gefeliciteerd, vanavond bij het diner in de lodge trakteren op een drankje. Het is ook de laatste keer pinnen vandaag, het einde komt in zicht: nog 5 nachten kamperen ( lees: 5x tent opzetten en afbreken, soms in donker, 5x proberen je tent zo handig mogelijk in te delen en zo min mogelijk uit te pakken, 5x 's nachts plassen achter je tentje of in een goed toiletgebouw en de weg bijna kwijtraken, 5x mummyslaapzak, 5x op ministoeltjes eten, meestal in donker, maar wel goed...kamperen wordt niet mijn ding, maar het is wel geweldig om steeds buiten te zijn met alle dieren en geluiden!! Ik ben nog steeds blij dat ik voor de kampeerders gekozen heb en niet voor de hotelreis! ) en uiteindelijk nog 3 nachten luxe in Vic Falls.
De grens met Botswana is een echte poort, maar veel controle is er niet. Over de grens zie je onmiddellijk dorpjes met glimmende golfplaten op het dak van eenvoudige huisjes,, rieten dakjes op hutjes, ezelskarren, kinderen en mooi aangeklede zwarte vrouwen die op hun hoofd gevulde 25 liter tanks van de waterplaats halen, maar ook veel meer los afval op straat: this is Africa!
Eind vd middag zitten we in Popa Falls in een super-de-luxe tenthuisje met eigen badkamer! Dát is nog eens leuk: kamperen met bijbehorende geluiden, maar wel de luxe van bed en badkamer....morgenochtend gaan we op weg naar Okavango Delta in een kamp zonder enige voorziening.....
Tot zover eerst weer, het volgende verslagje met hopelijk nog meer dieren kom uit Victoria watervallen.
Groetjes Thea
31 Mei 2017 - 19:33
Mariline:
Heerlijk om al die dieren zo te zien. Volgens mij kan je daar niet genoeg van krijgen. Heerlijk om je verslag weer te lezen. Zo ben ik er ook een klein beetje bij. Groetjes -
31 Mei 2017 - 21:42
Paul:
Heey zusje,
Gefeliciteerd met je verjaardag ! Nog een beetje gevierd ? Weer heel wat lange verhalen maar wel mooi al die beesten, de luxe toilettten lijkt me ietsje minder ... veel plezier verder ! Groetjes Paul (en de rest)